You are here: Home O nas Wiadomości IFFA 2010

IFFA 2010

2010-06-07 08:40

Automatyzacja, zintegrowana linia produkcyjna i maksymalna higiena.

ULMA Packaging to firma specjalizująca się w rozwiązaniach w zakresie opakowań dla przemysłu mięsnego i drobiowego, współpracująca z wiodącymi światowymi firmami do spraw sprzętu i akcesoriów dla przemysłu mięsnego: AEW DELFORD,  ANRITSU, CRYOVAC, DIGI, MAREL, SCANVAEGT, VEMAG, itp..

ULMA miała możliwość zaprezentowania swoich innowacji w zakresie opakowań oraz różnorodnych systemów załadunku i rozładunku podczas IFFA 2010. Co więcej, przedstawiła ona również własne udoskonalenia w systemie wizyjnym i robotyce, wraz z nowym rodzajem higienicznych maszyn termoformujących TFS.

 

HIGIENICZNE MASZYNY TERMOFORMUJĄCE

TFS 300 jest niezwykle wszechstronną maszyną termoformującą, przeznaczoną dla średniej skali produkcji, pakującą mięso w plastrach w opakowania miękkie, twarde i opakowania typu skin.

Linia pakująca jest uzupełniona średnią krajalnicą produkcyjną (200 cięć na minutę), konfigurującą linię pakującą, która umożliwia klientom skupionym na średniej skali produkcji, na otrzymanie ciągłej linii pakującej o wysokiej wydajności.

Podczas IFFA 2010 zademonstrowano również dwie najnowsze maszyny TFS 700 zintegrowane w automatycznej linii pakującej dla  mięsa mielonego i mięsa w plastrach.

Mięso mielone: zintegrowana linia pakująca z maszyną do mięsa,  maszyną porcjującą VEMAG i zsynchronizowanym systemem taśmowym transportującym żywność, który umożliwia ładowanie 6 porcji mięsa mielonego do maszyny termoformującej.

Mięso w plastrach: zintegrowana linia pakująca z automatyczną krajalnicą MAREL Plyslicer 1000, wyposażoną w system ważący i kontrolujący grubość produktu. Przenośnik taśmowy krajalnicy jest połączony z robotem ULMA, który automatycznie ładuje produkt do maszyny termoformującej. Urządzenie posiada system wizyjny, która identyfikuje pozycję produktu i umożliwia jego odpowiednie ułożenie. U wyjścia maszyny znajduje się system rozładowujący, szeregujący zapakowane produkty i podający je do systemu ważącego i etykietującego, uzupełniającego linię pakującą.

 

TRAYSEALERY O WYSOKIEJ SKALI PRODUKCJI

Kolejnymi propozycjami podczas IFFA 2012 były: zintegrowana linia pakująca z traysealerem firmy MONDINI (rezultat strategicznego sojuszu między firmami), półautomatyczne i automatyczne traysealery dla średniej skali produkcji firmy ULMA Packaging, jak również wysokiej klasy traysealery z wiodącej firmy Włoskiej. W trakcie IFFA nawiązano również do europejskich procesów przygotowania posiłków i opakowań dla przemysłu mięsnego i drobiowego dla firm o wysokiej skali produkcji.

Kompletna linia pakująca składa się z: stołów sortujących tacki, urządzeń peryferyjnych takich jak skanery rentgenowskie, systemu ważącego i etykietującego, etykietownic z automatycznym robotem pakującym ULMA, który układa tacki z końcowego odcinka linii pakującej w plastikowe opakowania, gotowe do dalszego transportu.

 

PRODUKTY PAKOWANE W TRAYSEALERZE W ATMOSFERZE MODYFIKWOANEJ (MAP), W FOLIĘ MIRABELLA DLA ŚREDNIEJ SKALI PRODUKJI.

Jednym z zaprezentowanych innowacji był SCORPIUS 600, maszyna do pakowania świeżego mięsa w folię MIRABELLA, która umożliwia utrzymanie atrakcyjności i koloru świeżego, czerwonego mięsa pakowanego w atmosferze modyfikowanej (MAP). Mięso może mieć styczność z górną folią.

 

HIGIENICZNE PAKOWANIE SALAMI

System wizyjny wykrywa pozycję salami, które trafiają w sposób nieuporządkowany na przenośnik taśmowy. Robot ładujący ULMA automatycznie zbiera salami i podaje je do maszyny pakującej ARTIC, gdzie produkt przechodzi pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP). W trakcie tego procesu nie ma żadnej styczności, bądź możliwości zanieczyszczenia produktu, dlatego też uzyskuje się higieniczne opakowania o wysokiej jakości.

 

FLOW-VAC®, AUTOMATYCZNY PODAJNIK DO PAKOWANIA PRÓŻNIOWEGO

Stworzenie danego systemu pakowania przez ULMA Packaging we współpracy z CRYOVAC umożliwiło pakowanie tego samego produktu o różnej długości bez możliwości zanieczyszczenia zarówno produktu, jak i miejsca zgrzania. Co za tym idzie, wydajność produkcyjna została zwiększona, natomiast liczba wadliwych opakowań zmniejszona. System ten znacznie zmniejsza koszt pakowania świeżego i przetworzonego mięsa, jak również bloków sera.

 

WAŻENIE I PORCJOWANIE KAWAŁKÓW KURCZAKA

Zintegrowana linia pakująca mrożone części kurczaka od 500 do 1,000g w folię polietylenową, która specjalizuje się w pakowaniu produktów mrożonych.

Linia pakująca składa się z: pionowej maszyny pakującej VTC 700, wagi kontrolnej AWE DELFORD, wielo-głowicowego systemu sterowania firmy MAREL SCANVAEGT, który został zaprojektowany z myślą o niesprzyjających i wilgotnych środowisk pracy.