Ekologiczne pakowanie mięsa bez użycia tacek
Sposób, w który konsumenci kupują mięso zmieni się po wprowadzeniu nowego ekologicznego opakowania, który zmniejsza ilość odpadów z opakowania.
Nowy rodzaj opakowania pochodzi od sieci supermarketów Waitrose (www.waitrose.com), który obecnie dysponuje 231 sklepami w Angli, Szkocji i Walii.
Znany nam już rodzaj pakowania mięsa na tackach odejdzie w zapomnienie, poprzez wprowadzenie przez Waitrose opakowań 'snip and slide', które ograniczają ilość zużytego plastiku do 90ton rocznie.
Opakowanie może być z łatwością otwarte, a zawartość opakowania szybko nałożona na patelnię, co oszczędza zarówno czas spędzony na przygotowaniach posiłku, jak również miejsce w koszu na śmieci.
Maszyna pakująca jest dostarczana przez firmę ULMA Packaging, która używa maszyny typu 'ARTIC'. Dany rodzaj maszyny jest obecnie stosowany do pakowania produktów takich jak sałatki, bądź chipsy. Opakowania są wytrzymałe i wystarczająco lekkie by wytrzymać nacisk innych produktów w sklepowym koszyku.
Mięso mielone i mięso w kostkach będą pierwszymi produktami, które zostaną przepakowane.
Opakowanie końcowe, które można zobaczyć na zdjęciu, jest dostarczone przez DOVECOTE PARK (www.dovecotepark.com), dostarczyciela wołowiny dla Waitrose.
Andy Boulton, osoba odpowiadająca za kupno mięsa w Waitrose mówi: „Waitrose jest zaangażowany w proces zmniejszania ilości odpadów z naszych produktów, dlatego też rozmawialiśmy z naszymi klientami, który oczekiwali praktycznego rozwiązania w naszym zamierzonym działaniu. Dane opakowania są mniejsze, przez co zwiększają ilość wolnego miejsca w torbach na zakupy, w lodówkach i podczas przechowywania w zamrażarkach. Co więcej, kolejną zaletą jest zmniejszenie odpadów o połowę, bez zwiększenia kosztów. Uważam, że ten rodzaj opakowań będzie prawdziwym hitem, natomiast opinie naszych klientów jak dotąd są bardzo pozytywne, przez to, że mogą kupować opakowania zmniejszające ilość odpadów, które zawierają produkty o tej samej jakości co dotychczas”.